Att undvika håltagning i tätskiktet är en hållbarhetsfråga

Att undvika håltagning i tätskiktet är en hållbarhetsfråga

Nu har du kanske fått ett helt nyrenoverat badrum, kanske är även hela stammen bytt. Stambytet görs helst innan det börja ställa till med problem i form av läckage och olägenheter för fler. Vi på SPIKE förespråkar att vara ”förklok”, alltså att ha tänkt innan för att undvika att problem uppstår längre fram. Om vi kan ha den framsynen kan en mindre investering löna sig på sikt.

Vi har pratat med Fredrik Edlander på EB Solution AB, som arbetar med att förhindra vattenskador i våtutrymmen. Istället för att borra, plugga och skruva för till exempel rörklammer, har de ett adaptersystem där rörklammer och andra installationer kan skruvas fast i, utan ingrepp på tätskiktet.

Varför limma i badrum?

Den främsta anledningen till att limma i badrum är att förebygga vattenskador orsakade av håltagning. Det gäller framförallt i våtzon 1, men även på övriga ytor i badrummet. När du limmar undviker du på detta sätt att göra hål i kaklet och det viktiga tätskiktet.

Ett hål i kaklet är alltid ett hål. Om du limmar kan du enkelt ta bort och limma på ett annat ställe utan att ha gjort åverkan på kaklet. Alltså inga fula hål som blir kvar om man t.ex. vill flytta en handdukskrok, eller sätta upp och ta ned stödhandtag i duschen. Inga hål i kaklet eller tätskikt och ingen risk för vattenskada.

Fredrik Edlander
– Fredrik Edlander, EB Solution AB
När man har limmat några badrum och kommit in i det, så går det fortare att limma än att borra. Du spar tid! Vi jobbar med ett snabbhärdande lim, Henkel Loctite 5616, som finns med i portalen för Svanenmärkta hus, säger Fredrik. Efter 30-60 minuter kan du skruva upp blandarfästet eller det du ska limma. Vi har alltid limutbildning för nya kunder, det ingår i priset.Hur fungerar er lösning?

Grunden är en adapter i rostfri plåt som skärs ut med laser. Den anpassas efter de produkter som ska kunna limmas, till exempel ett blandarfäste. De hål som vanligtvis används för att fästa ett blandarfäste i väggen finns nu som M-gäng i adaptern. På så sätt anpassas adaptern mot befintliga produkter för limning – idag har vi har ett stort grundsortiment som passar marknadens produkter. Tillverkning och lagerhållning sker i Sverige, så vi kan snabbt ta fram nya produkter om en kund saknar något.

Limning Steg 1Limning Steg 2Limning Steg 3

 


Tre steg till färdig installation.

Efter att adaptern rengjorts läggs en distans på baksidan som är 0,6 mm tjock för att få en limfog, vilket är nödvändigt för att rätt mängd lim ska fördelas. När man limmat upp adaptern på kaklet så skruvas produkten i adaptern med anpassad skruv i rätt längd, som alltid ingår. Enkelt!
Allt från oss är helt rent – vi tänker på hantverkaren. Hen ska inte behöva hålla på med kemikalier för rengöring. På kaklet är det oftast bara damm, så vatten och rent papper räcker för att göra rent innan man limmar. Om man misstänker att det är fett eller kalkavlagingar på väggarna så har vi givetvis anpassade rengöringsmedel för det också, miljövänliga så klart.
Hur vet ni att det håller?
Vi har ju givetvis testat detta, bl.a. i samarbete med tillverkaren Henkel Loctite. Dessutom har vi erfarenhet – sedan starten för 17 år sedan har vi limmat i uppemot 30 000 badrum. Gör man rätt så sitter det!


Läs mer:
www.ebsolution.se

EB Solution AB

Fredrik Edlander
031-27 37 00
fredrik@ebsolution.se

700 802 SPIKE-metoden